Klimatizace Truma Frostair 1700

Klimatizace Truma Frostair 1700
V horkých letních dnech nás snadno napadne, jak by to bylo, kdybychom mohli interiér ochladit jen o pár stupínků. Když už se ani v noci neochladí a ventilátor je neúčinný, pomůže ke spánku jen klimatizace. Vedle tradičních zařízení s montáží do střechy, jež kromě celkové výšky zvyšuje i těžiště, existuje ještě Truma Frostair k montáži do odkládacích prostor pod lůžky karavanu. Vyrábí se o výkonu 2300 nebo 1700 wattů. Druhý postačí do zabudování do karavanů s délkou kolem 500cm, (2300 pro karavany od 5,5m). Studený vzduch proudí přes speciální trubky pro klimatizace do celého prostoru.

Kompaktní zařízení s kompresorem, ventilátorem a výparníkem umožňuje flexibilní montáž. Sací a výdechové trubky můžete umístit variabilně, takže je možné vyřešit i komplikovanější vestavbové situace. Jestliže překážejí nějaké nosné části na podlaze, můžete umístit mřížku i na stěnu. Kromě přívodu proudu je u zařízení kabel teplotního senzoru a dálkového ovládání, a zařízení může fungovat. O něco komplikovanější je vedení studeného vzduchu. Protože je chladnější vzduch těžší, než vzduch teplý, je třeba instalovat výdechy klimatizace do horních skříněk interiéru.

Zavedení studeného vzduchu do stávajícího teplovzdušného vedení nemá příliš smysl, protože výsledkem by byly studené nohy a horká hlava. O dopravu maximálně 260.000 litrů vzduchu se postarají relativně tiché ventilátory se třemi výdechy. Na tyto výdechy se připevní trubky, kterými se vede studený vzduch z klimatizace. Alternativně nabízí Truma otevřený kanál chlazení, jenž šetří místo. Tak se šetří svislé trubky , ale potřebujete dražší speciální vedení. Pro snížení hluku proudícího vzduchu nabízí Truma speciální tlumiče, jež se montují na trubku mezi příchytkami. Každý tlumič pohltí až 50% hluku, dva až 95%. Při testu byl namontován jen jediný do dlouhé trubky a úbytek hluku byl velmi znatelný. Na vrchní skříňku montujeme výdechy tak, abychom obsáhli účinně celý karavan. Můžeme si vypomoci i "Y" rozdělovači. Ovládání Frostair se uskutečňuje komfortně prostřednictvím dálkového ovládání. Můžete si programovat rozmanité teplotní stupně, výkon ventilátoru, čas i délku chlazení.

Montáž klimatizace Frostair by se dala zvládnout asi za 4 hodiny, u komplikovanějších vestavění je potřeba času více. Montáž klimatizace můžete samozřejmě svěřit i našemu odbornému servisu.

Umístění s ohledem na nosné části karavanu

Demontujeme trubky, vedení, ev. nábytkové díly

Přiložíme šablonu půdorysu a vyvrtáme otvory v rozích sání

Opracujeme hrany a řez očistíme vysavačem

Připevníme mřížku a provedeme konečnou úpravu

 

Protáhneme pásky a tělo umístíme na úhelníky

Pásy pečlivě přitáhneme

Vyvrtáme otvory pro trubkové vedení

 

Připevníme senzor dálkového ovládání a protáhneme kabel

Označíme místo instalace výdechů

Provedeme vyvrtání otvorů výdechů

 

Zasuneme trubky vedení, zajistíme proti posunu

 

Ve skříni připevníme pomocí speciálních příchytek

Můžete montovat i protihlukové tlumiče

Pro šroubujeme výdech a přes adaptér připevníme trubku

Připojení 220V by měl dělat odborník

Police se musí přikrátit podle trubek

Doporučujeme připevnit držák dálkového ovládání

A teď si můžete vychutnat konečně ochlazení!
Odeslat článek známému   Vytisknout