Karavany, regulátory a hadice od roku 2007

Karavany, regulátory a hadice od roku 2007
Evropské normy, přísné německé předpisy a další faktory tlačí na změny, na které jsme nebyli zvyklí. Jakoby se snaží sundat regulátor z hadice a připevnit jej na stěnu a plynovou láhev připojit vysokotlakou hadicí.

Šup s regulátorem na stěnu

 
Šup s regulátorem na stěnu

 

Evropské normy, přísné německé předpisy a další faktory tlačí na změny, na které jsme nebyli zvyklí. Jakoby se snaží sundat regulátor z hadice a připevnit jej na stěnu a plynovou láhev připojit vysokotlakou hadicí. Norma DVGW pracovní list G607 nařizuje výměnu stávajících regulátorů nejpozději za 10 let od data výroby, pokud se regulátor mění, už se nesmí předchozí provedení použít. Výrobce si vyhrazuje i montáž regulátoru provádět u autorizovaného servisu.

 

Starší typy regulátorů 30 mbar, jako 310/711, 712 a 713 se smí aplikovat jen při nové instalaci, Regulátory 50 mbar, jako 310/707, 717 a další se naopak při nové instalaci aplikovat nesmějí. Nás se to až tak netýká, to všechno jsou německé normy, z nichž bychom si měli vzít hlavně to, co je pro bezpečnost, tedy výměnu regulátoru do 10ti let a výměnu hadice do 5ti let od data výroby, které by mělo být vyraženo na plášti. Pokud není čitelné, určitě nám nestrhne peněženku výměna preventivní.

 

Povinná výměna hadice a regulátoru

 

Povinná výměna hadice a regulátoru

 

Ale zpátky k důvodu, proč píší tento článek. pro výměnu za stávající regulátor 30 mbar je předepsán typ Caravan regulátor firmy GOK, pokud nechceme aplikovat jiné, dokonalejší zařízení jako truma DuoControl, nebo SecuMotion. Je sice o něco dražší, než původní regulátory, ale nabízí vyšší pasívní bezpečnost a nesrovnatelně lepší manipulaci s hadicí v omezeném prostoru límce plynové lahve. Vytočit se tam s regulátorem a navíc manometrem v některých případech vyžadovalo opravdu hbité prsty a nelidskou sílu. Hadice bez regulátoru na ventilu plynové lahve se nasazuje velmi pohodlně.

 

Možnost použití národní lahve po výměně hadice

 

Firma GOK nabízí pouze provedení hadice pro Německo, ale závitové normy umožňují i použití hadic Truma od Secumotion, nebo DuoControl. Nebudeme hledat přímá doporučení, to žádná firma nedá, ale použitý závit 20 x 1,5 mm a podobnost matic to dokazuje. Truma totiž narozdíl od GOK vyrábí hadice k použití pro celou Evropu, takže si můžeme koupit jakoukoliv národní a podle typu plynové lahve ji libovolně přehazovat. Regulátor zůstává stejný. Proto doporučuji použít k regulátoru Caravan GOK hadici od DuoControl s CZ koncovkou při použití na české lahve. Nezapomeňte na důležitou maličkost. Pokud používáte německé lahve, českou koncovku na ně nenasadíte. Naopak je to s adaptérem bez problémů.

 

Chaos v hadicích i označení

 

A jak se nám to se sortimentem zamotává, zde je seznam hadic pro různé použití. Vyzná se v nich málokdo, já už v nich dnes mám taky slušný chaos a vždycky musím otevřít nějakou literaturu. Navíc Truma vyvinula nový systém, k Duo-Control přibyl namísto staršího Secumotion Duocontrol CS a Monocontrol CS. Funkce najdete přehledně zde. Hadice vždy rozeznáváme vysokotlaké a nízkotlaké. Nízkotlaké jsou za regulátorem směrem od plynové lahve, vysokotlaké mezi regulátorem a lahví.

 

Chaos v hadicích i označení

 
Vysokotlaké hadice se vyrábí pro Caravan regulátor GOK, Secumotion, Duocontrol CS, Monocontrol CS a DuoControl

 

Vysokotlaké hadice se vyrábí pro Caravan regulátor GOK, Secumotion, Duocontrol CS, Monocontrol CS a DuoControl. GOK a DuoControl jsou prakticky totožné, pro Secumotion mají v sobě ventil náhlého úniku plynu. Ten je třeba při otevření ventilu na pár sekund stisknout. Vysokotlaké hadice jsou označeny Hochdruckschlauch a mají jiné závitové koncovky, než nízkotlaké hadice.

 
 
Nízkotlaké hadice se vyrábí s různými koncovkami, nikdy do nich nesmí být puštěn neregulovaný tlak z plynové lahve

 

Nízkotlaké hadice se vyrábí s různými koncovkami, nikdy do nich nesmí být puštěn neregulovaný tlak z plynové lahve, nebo dokonce kapalný neodpařený plyn. Označení RVS8 nebo 10 znamená převlečnou matku a soudek pro připevnění na trubku, RST8 nebo 10 je trubka pro stažení matkou se soudkem, G1/4 LH-üM je převlečná matice s levým závitem pro připevnění na regulátor nebo plynové spotřebiče. Pak jsou velmi praktické hadice s rychlospojkou, ty nejsou pro pevnou montáž, ale rychlé připojení plynového spotřebiče, jako lednice, vařiče, nebo grilu.

 

Pokud si budete přát nějakou hadici vyměnit, nebo vytvořit nové připojení, v případě jakékoliv nejistoty nás kontaktujte. Rozhodně neimprovizujte, nepoužívejte řezané hadice stahované páskou. Jen šroubovaný spoj je dokonalý a vy máte jistotu, že hadice slouží k tomu účelu, ke kterému byla vyvinuta. Jde o bezpečnost naši, našich blízkých a ochranu majetku, který jsme většinou zdarma nedostali.

Odeslat článek známému   Vytisknout